Escollir un regal per a una persona que pateix demència pot ser una bona oportunitat per fomentar l’estimulació cognitiva, així com moments de connexió i entreteniment amb la família. TIÁM vol fer-ho més fàcil i t’ofereix una selecció de jocs que són una bona eina per promoure la salut cognitiva.
En col·laboració amb algunes botigues del Penedès s’ha creat un recurs visual amb exemples de jocs classificats segons l’àrea cognitiva que es treballa. Aquest recurs estarà disponible a l’Estanc Solsona, Ca la Madrona, Abacus, Cistelleria Mestres, Jueguettos i la Llibreria Montse de Vilafranca; Llibreria Jepi, Tripijocs i Creixell i Costa, de Sant Sadurní d’Anoia i Llibreria 7 de Gelida.
Algunes de les propostes que us fem des de TIÁM són les següents; per treballar la memòria, podeu optar per jocs com el clàssic Memory, que estimula la memòria visual i l’atenció, o les Cartes de Sardines, on cal recordar la posició dels dibuixos per guanyar. Altres opcions són el joc ¿Quién es quién?, que ajuda a identificar personatges i treballa la memòria a curt termini, o Brainbox, un joc de preguntes ràpides per repassar informació visual i mental.
En l’àmbit del llenguatge, jocs com Scattergories que fomenta la creativitat i l’agilitat verbal, o Palabrea que convida a trobar paraules i exercitar el vocabulari. Els Daus per crear històries són una eina excel·lent per estimular la narració, i Tabú desafia els participants a descriure conceptes sense poder utilitzar paraules prohibides.
Si l’objectiu és millorar l’atenció, Dobble és una opció ideal per entrenar la rapidesa visual, així com el Pictionary, que combina atenció i creativitat. També tenim els clàssics com el Bingo i el Dòmino, que fomenten la concentració però també la interacció social.
Per treballar la percepció teniu jocs com el Lince, que consisteix a trobar ràpidament objectes en un tauler, o el Kaleidos. També podeu provar Pictureka, un joc per buscar imatges amagades, o el senzill però efectiu Lotto de fruites, ideal per a una estimulació visual més concreta.
Si voleu estimular el raonament i la resolució de problemes, els Sudokus són un clàssic per a la lògica, i altres opcions són el famós Rummikub, un joc d’estratègia amb números, Trióminos, que introdueix formes geomètriques, o el Código secreto, que fomenta l’associació d’idees i la deducció.
Per desenvolupar les habilitats visoespacials, el Tangram és un excel·lent joc de construcció, així xom els Puzzles Relish, dissenyats especialment per a persones amb demència. També podeu optar pel Fantasma, que combina estratègia i visió espacial, o el Jungle Speed, un joc ràpid i divertit.
Finalment, per treballar la praxis, teniu el Jenga o el Mikado que requereixen precisió manual i control, o també podeu provar Breads & Clip, un joc senzill d’habilitats manuals, o figures per filar, que ajuden a coordinar moviments i habilitats motrius fines.
Recorda que en molts casos l’important no és fer-ho perfecte sinó seguir gaudint de moments d’oci i entreteniment, així com aprofitar l’oportunitat per passar una bona estona junts.